Arbete, kalas och fina hattar

Nu är vi tillbaka i perth, igen. Har inte skrivit på superduperlänge, jag vet, men där vi bor just nu finns det inte nån täckning för telefonen, och internet är inte ens att drömma om... Men men, vad ska man göra? Hur som helst så har jag tänkt att jag ska skriva ett ordentligt inlägg nu, uppdelat i lite olika delar. Jag ber om ursäkt på förhand om det är så att det blir lite konstigt strukturerat, men det är svårt att få ihop tre veckors liv i text utan att skriva en bok :)






Jobb

Detta känns som en bra kategori att börja med, eftersom vår nuvarande tillvaro har blivit som den är, mest pga att vi fått våra första jobb. Jag är inte riktigt helt hundra på vad emil egentligen sysslar med på dagarna, men han tjänar åengar som ett litet troll iaf. Ibland så staplar han säckar med fårmat och ibland så gör han lite trädgårdsarbete osv osv. Men nu är ju detta min blogg, så han får skriva om sitt arbete på sin egen sen :)

Jag jobbar iaf på en Abbatoir (vet inte riktigt vad det blir på svenska, men det är nåt slags industri-slakteri) som rover, vilket innebär att jag hoppar in där jag behövs för dagen. Jag har vart lite överallt, och gjort lite alltmöjligt från att sortera tarmar (och få fårbajs och galla över hela kroppen typ), lasta hudar (helt klart det tyngsta jobbet hittills) och knuffa ut kadaver ut och in ur frysrum. Jag har också jobbat ett par dagar på lagret med att hänga kadaver på ställningar och lasta lådor med kött i på pallar och i stora ställningar för infrysning. När jag ändå håller på kan jag ju lika gärna förklara lite närmre vad de olika jobben har inneburit.

Tarmsortering
Ja, det var ungefär som det låter, jag ryckte av tarmarna från magsäcken och skickade vidare tarmarna till en gubbe som tömde dom och jag hivade ut magsäcken genom ett litet rör i väggen. Det var ett söligt och ganska obehagligt jobb, men fasen, jag vill ju ha pröjs.

Lasta hudar
att lasta hudar var sjuuuuukt tungt arbete, jag slängde in 120kg fårsalt(vilket är salt och borsyra blandat) i stora cementblandare typ, och sen in med en massa hudar, eller pälsar kanske är en bättre beskrivning. Det tunga med det hela var att det var under stress, i ett varmt plåtskjul och att pälsarna var blöta (av blod från slakten) vilket gjorde att de vägde mellan 30 och 40 kg styck. På en dag gjorde jag 1200 själv, vilket blev tungt :)

Kadaverknuff
Ja, som det låter ungefär, antingen knuffar jag in de nyslaktade och flådda liken i en frys för att de ska kylas innan det är dags att stycka dom, eller så knuffar jag ut dom till bandsågen, där de sågas upp i mindre bitar och packas ner i lådor.

Lagerarbetet var ju som vilket lagerarbete som helst, köra lite truck, lasta lite lådor, ljuga med de andra flåbusarna i källaren, ja, precis som det ska vara i ett lager :)

Här kommer en liten intressant punktlista över fräsiga saker jag lärt mig på jobbet
  • Om man stoppar in fingret i en ryggraden på en avsågad nacke, så rinner det ut ryggmärgsvätska på andra sidan.
  • Om man får bajs i ögat ska det tydligen svida oerhört. Jag hade ju som tur glasögon, så jag fick bara bajs på dom.
  • När fåren precis är slaktade, flådda och halshuggna så finns det ändå energi kvar i musklerna som får nerverna att rycka en aning. Det är ganska läskigt när man ser en flådd getstjärt rycka för första gången...
  • Knuffar man kadaver som inte varit nedkylda och tar i lite för mycket kan det lätt rinna ut nån slags vätska ur musklerna på djuret.
  • När man rycker ut innerfiléerna ur ett får låter det ungefär som när man öppnar ett kardborreband.
  • Killen som hanterar sågen på jobbet är världsmästare i att såga lamm snabbt. Hans rekord just nu är 352 på 90minuter...
  • Nysågade ben är VASSA! Och skärsår från ben har en tendens att lämna ärr tydligen.

Det var nog allt om jobbet just nu...

En ställning med får i säckar.

 

Boende

Ja, vi åkte till albany och skulle plocka jordgubbar tänkte vi. Men ack, skörden var försenad flera veckor så vi kände oss lite uppgivna. Men tanten som ägde vandrarhemmet där vi bodde just då var snäll och ringde en kamrat till henne, som fixade jobb och boende åt oss på stubinen. Dagen efter började vi jobba. Men boendet... vilket råtthål. Golvet i köket är nån form av linoleummatta, med tusen sprickor i, som lyfter varje gång det blåser. Och det lyfter inte lite, vi snackar om en bubbla på typ 30-40cm uppåt! För att få varmvatten får vi tända en brasa och den enda telefonen som finns är enbart lokal, så man kan inte ringa nån annan än grannarna, vilket är typ tre stycken eller nåt :/ Men men, det är billigt, och dom vi bor med är sköna så det är rätt ok ändå. Men det är ändå lite jobbigt att man inte kan handla nånstans i närheten, närmsta riktiga affären som inte kostar skjortan är 40minuter hemifrån. Just det, det finns inga lås heller, och sängarna är som att sova i en skidbacke utan snö i. Men nånstans ska man ju bo, och hundra dollar i veckan är rätt ok ändå....

 

En fredag i katanning

Ja, förra fredagen var vi i katanning och festade med våran sawman från jobbet, Mick. Grymt go kille, bjöd på mat och allehanda mysiga tilltag hela kvällen. Hur som, vi åkte ut dit direkt efter jobbet och hoppade lite studsmatta, drack lite öl och vips! Mick's fru hade lagat till lite korv och tre olika sallader till oss. Hyvens tänkte vi och åt som grävmaskiner. Nu kom jag på att detta är en ganska onödigt punkt, för det var egentligen en kväll som vilken annan, men det var bara trevligt att bli bortbjuden till en kollega. Hmm, jag är nog lite tankspridd idag...

 

Ja, det var nog allt för denna gången. Jag ska skaffa en ny telefon så jag har täckning hemma i råtthålet, och när vi flyttar så köper jag nog en internetdongle med kontantkort, så jag kan skriva lite oftare, så ni därhemma inte behöver oroa er harmynta :)

 

Puss på er allihop!


RSS 2.0